Mätt med surdegs-baguette!

Skrivet av Olof i kategorin Går det att grilla?, Grillar, Tillbehör den 17 september kl. 20:04. Inlägget har inga kommentarer.

Den ordinarie fredagsgrillningen var inställd (p.g.a. ostadigt väder). Dagen innan drar istället förberedelserna för att baka baguetter med surdeg igång. Surdegen röres ihop av en klick sparad surdeg (surdegs-startare), dinkelfullkorns-mjöl, grovt rågmjöl, vatten och havs-salt. Smeten får stå och syra på ett varmt ställe.

Vid lunchtid dagen efter, går Andreas med beslutsamma steg ut snåblåsten. Han sätter där på den väl använda gasolgrillen… en Weber Genesis s-320.

Samtidigt inne i den goa köksvärmen knådar Olof ihop 5 baguetter. De läggs upp på en plåt som skickas rakt in, i hjärtat av grillen, på den varma pizza-stenen (ett tillbehör som gör Weber-grillen till en bakugn).

Tanken är nu att den indirekta grillningsmetoden skall användas, då värmen cirkulerar och ger en jämn fin bak-temperatur. Sidvinden ställer emellertid till problem, så vi  drar tillfälligtvis på alla tre brännarna för att snabbt komma upp i rätt värme (200 grader). Efter 12 minuter penslar Olof de smala bröden med vatten och efter sammanlagt 30 minuter så är surdegs-baguetterna klara att läggas in på lunch-bordet (eller att ställas i en liten fin Stelton brödpåse).

Ryktet om att man kan baka bröd i en gasolgrill är alltså härmed bekräftat. :-)

  • Facebook
  • Twitter

Kommentera