Grillad kalkon

Skrivet av Andreas i kategorin Det är grillat, Går det att grilla? den 19 september kl. 11:18. Inlägget har inga kommentarer.

I fredagskväll var Simrishamns bon Mikael på besök. Han och jag har ett tag varit inne på att test röklådan på grillen. Han hade därför kört inom Ingelsta Kalkon och köpt lite godsaker som vi kunde testa grilla och röka.  I påsen låg det ett stycke benfritt ovanlår som var marinerat i Ingelstas bbq marinad, wilma schnitzel och 2st baconknakare. Självklart var allt kalkonkött!

Blåsten sedan Olof grillat baguetter på eftermiddagen hade inte direkt avtagit och det var ett jäkla höstväder. Det finns betydligt finare och skönare väder att grilla i. Vad som är perfekt att använda vid sådana tillfälle är Webers trådlösa termometer. Gärna den talande som varnar när det grillade börjar bli färdigt. Vi kunde alltså stanna inomhus större delen av kvällen istället för att stå ute vid grillen. 

Grillen (Weber Summit S-450) startades. Tänkte testa att grilla det benfria ovanlåret med 50/50 metoden. Den fungerar ungefär som den indirekta grillmetoden. Brännaren under röklådan startades också som var fylld med Webers Hickory rökspån som legat i blöt i 20-25 minuter. När grillen kommit upp i önskad temperatur ca200 grader var det äntligen dags att lägga på det större köttstycket.

Nyfiken som man är när man testar något nytt, var vi ute  för att titta och lukta på röken. Även om man ska undvika att öppna locket på grillen när man grillar kunde vi inte låta bli det.

Efter ca 20 – 25 minuter var det dags att stänga röklådan och lägga på Wilma schnitzlen på gallret. Vid detta tillfälle var det perfekt att grilla med 50/50 metoden. Ovanlåret kunde ligga vid sidan och grillas indirekt medan Wilma låg på andra sidan där brännarna var igång och grillas direkt. När båda kötten började bli färdig övergick vi till den vanliga indirekt metoden och la köttet på mitten samt starta infrabrännaren. Samtidigt slängde vi på Baconknakare över elden och gick in och plockade fram det sista. 

Efter totalt ca 40 minuters grillning kunde vi gå in och sätta oss och njuta av en god middag och lite Idol på tv4. Resultatet på grillningen blev bra som ni ser på bilderna nedan. Vi kan varmt rekommendera att prova grilla kalkon!När det gäller rökningen blev det bra men kunde blivit bättre om vi inte lyft på locket och varit nyfikna samt om det inte blåst så mycket.

  • Facebook
  • Twitter

Kommentera